Is dit
het einde?

Het boek 'Is dit het einde?' vertaalt de strijd van een jongere met een angststoornis en een depressie alswel de beleving van de ouders. Een moeilijke tijd waarin hoop soms ver te zoeken is. Klik hier voor een leesfragment

Kopen

Soms denk je misschien ‘is dit het nou?’ Als dit het leven is dan hoeft het voor mij niet meer. Alles lijkt één warrige put van ellende. Er lijkt niets te zijn wat nog de moeite waard is. Constant loop je tegen jezelf aan en niemand lijkt je te begrijpen. Er is gewoon geen andere uitweg meer.

Ik dacht dat ook. Voor mij hoefde het allemaal niet meer. Het zou eeuwig zo blijven. Mijn hele leven zou één grote ellende zijn. Depressief en angstig zijn, dat voelde voor mij als het einde van mijn leven. Ik hoorde niet thuis op deze wereld. Ik was gek! Zo voelde ik me ook, alsof iedereen het kon zien. Op school, mijn familie nergens voelde ik me begrepen.

Ik wilde de pijn van binnen niet meer voelen. Met krassen en snijden in mijn armen kon ik me dan enkele seconden beter voelen. Er leek geen einde te komen aan het zwarte gat waar ik in aan het vallen was.

Maar wat als het beter kan worden? Wat als er een kans bestaat dat het weer over kan gaan? Wat als je dan de mooie dingen zou missen die je in de toekomst te wachten stonden, als je nu kiest om er een einde aan te maken?

Ik geloofde er zelf niet in. Ik geloofde niet dat het beter kon worden. Toch ging ik elke dag de strijd weer aan. Jaren heb ik ermee geworsteld tot ik ben gekomen waar ik nu sta. Ik leef weer, heb mijn eigen plek en heb de kans gekregen om mij tot een persoon te ontwikkelen die er mag zijn. Voor mij was het uiteindelijk niet ‘het einde’. Ik ga zelfs mijn ervaring inzetten om anderen in de toekomst te helpen. Er is hoop en jij mag er zijn op deze wereld!