Is dit
het einde?

Het boek 'Is dit het einde?' vertaalt de strijd van een jongere met een angststoornis en een depressie alswel de beleving van de ouders. Een moeilijke tijd waarin hoop soms ver te zoeken is. Klik hier voor een leesfragment

Kopen

Hieronder reacties van mensen die (delen van) het boek gelezen hebben.

Marco Betman - april 2015

Ik heb het boek vrij vlot uitgelezen. Het was een interessant, leerzaam en boeiend boek. Mijn complimenten, erg moedig en dapper.

Karin Oudbier - april 2015

Ik vond het een heel mooi, meeslepend en toch ook herkenbaar verhaal. De manier van schrijven maakt het lezen aangenaam en de manier waarop de kant vanuit de ouders belicht wordt is ook bijzonder en goed om te lezen. Sommige stukken maakte me zelfs emotioneel omdat het herkenbaar was en ik onbewust een soort band met Elise voelde. Ik heb er bewondering voor hoe het verhaal is neergezet en de auteur eigen ervaringen erin heeft verwerkt. Wat mij nu nieuwsgierig maakt is... Hoe gaat het verder met Elise? Hoe kijken haar ouders, Sander en zijzelf terug op wat ze hebben meegemaakt? Een top boek met een uiterst gewaagd onderwerp, het lezen dubbel en dwars waard.

Nienke Ruiling - Maart 2015

Terwijl ik geen echte boekenwurm ben, heb ik dit boek wel in twee dagen uitgelezen. Ik was zo in het verhaal getrokken. Ik vind het ook een zeer interessant boek die een kijkje bied in de wereld van angststoornissen, depressie en psychiatrie. Ook vind ik het goed dat het verhaal van twee kanten is beschreven. Vanuit de hoofdpersoon Elise, maar ook hoe de ouders van Elise het ervaren. (...) Ik denk dat jongeren met een angst of depressie stoornis ontzettend veel aan dit boek hebben. Dat ze herkenning zien in het verhaal.  Ook vind het ik het belangrijk dat mensen meer te weten komen over angststoornissen, depressies en psychiatrie, op dit moment rust er nog een vrij groot taboe op. Lees meer

Dorieke (psycholoog) - december 2014

Ik ben onder de indruk hoe je het geschreven hebt. Ik vond het als psycholoog ook erg leerzaam om te lezen omdat je zo duidelijk beschrijft wat er in het hoofd van Elise om gaat. Ook het 'conflict' met ouders vond ik indrukwekkend beschreven: hoe verschillend Elise en haar ouders dezelfde situaties beleven, wordt heel mooi uitgelegd. Je schrijfstijl maakt dat je met de verschillende personages kunt meeleven.

Ik vind de informatie over de problematiek en de tips heel helder naar voren komen in je verhaal. Bijvoorbeeld dat dingen uit de weg gaan, de klachten alleen maar erger maakt, e.d. Dit soort informatie zit door het hele verhaal heen geweven, zonder dat het de leesbaarheid beïnvloedt; knap gedaan.

Je bedoeling is o.a. om andere jongeren te helpen met je boek. ik kan me zeker voorstellen dat het prettig is voor jongeren met vergelijkbare problemen om herkenning te vinden in het verhaal. En het kan ook hoop geven: er kan dus iets aan mijn problemen gedaan worden; ik hoef me niet altijd zo te blijven voelen.

Mariska Moerland - oktober 2014

Ik ben nieuwsgierig naar hoe het verdergaat na het lezen van de eerste vijftig bladzijden.
Ik vind het goed hoe je de lezer stukje bij beetje doet beseffen hoe erg de problemen van Elise zijn. In het begin denk je nog dat het allemaal zo erg niet is. Als lezer neem je een beetje de houding van haar ouders aan, je begrijpt het allemaal niet goed. Langzaam maar zeker wordt de ernst van de situatie steeds duidelijker. Een goed voorbeeld hiervan vind ik Elises black-outs. Je merkt hieraan dat er veel meer aan de hand is dan in eerste instantie lijkt, maar je kunt er je vinger nog niet op leggen.

Flora van Hoorn - 2012

Doordat de gedachtegangen van hoofdpersoon Elise worden weergegeven, krijg je als lezer een goede kijk in het hoofd van de hoofdpersoon en haar eenzaamheid. De afwisseling tussen gedachtegangen en vertellijn maken het verhaal prettig om door te lezen. Ook geeft het boek een inkijk in het moderne schoolleven.

Rick Gouw - 2012

Ondanks de zwaarte van het onderwerp laat dit manuscript zich soepel lezen. Continu wordt de gedachtengang van de hoofdpersoon bij elke situatie concreet gemaakt, waardoor het voor de lezer mogelijk wordt om zich goed in te leven. Je voelt de spanning als lezer zelf mee. Depressie heeft een heel grote impact op het functioneren van mensen. Bij jongeren wordt het helaas maar al te vaak onderschat of niet (tijdig) herkend. Dit boek kan bijdragen aan de bewustwording m.b.t. deze problematiek en kan het mogelijk maken om het gedrag van jongeren eerder te herkennen en begrijpen.